Valgfag på Gribskov Efterskole kalder vi valgFRÆS. Det ligger fra 16-17 hver dag, og man skal minimum vælge et fag om ugen. Man må gerne have mere end et valgFRÆSfag, hvis der er plads på holdet. Det er meget forskelligt, hvad der udbydes i en periode alt efter årstid, lærerne og hvad der røre sig hos eleverne. Vi har 3 perioder hen over året, og man vælger et fag for en hel periode. Normalt bliver der udbudt 8-10 hold per periode.

Her er et udpluk:

Brætspil
I valgfaget “Brætspil” skal vi stifte bekendtskab med forskellige typer af brætspil. Vi skal arbejde med de klassiske brætspil, strategispil, “hygge” spil og lidt med kort/terninger. Vi skal snakke om brætspils historie, socialt samspil mellem spillere, strategi og taktik i de forskellige spil. Sidst i forløbet skal vi lege med tankerne om udvikling af et brætspil.

Regn med Martin
Regn med Martin handler om hjælp til matematik. Her gennemgår vi de basale færdigheder, så hvis man har brug for at få gennemgået noget, man har lært, er det her en god idé. Jeg tilrettelægger undervisningen ud fra elevønsker og behov. Der er selvfølgelig ikke lektier på dette hold.

App-programmering
Du kender Apps fra din smartphone og fra tablets – men hvad hvis du nu kunne lave dine egne Apps? I den kommende periode vil Programmering-valgfræs handle om App-udvikling. Vi ser på hvordan man kan lave Apps, som dem vi kender fra smartphones og tablets.

Spansk for begyndere
Hòla hombre, qué tal? Er du vild med sprog og vil du gerne kunne sige noget på spansk til en sprød “chica” eller “chico”…. så meld dig til spansk for begyndere. Vi kaster os ud i at tale, laver masser af fejl, retter dem og prøver igen! Det gælder ikke om at være perfekt, det gælder om at have lyst til at være med – og at have det sjovt.
NB: Spansk er et fortsætterhold

Klatring
Vi skal tage Dansk Klatreforbunds Kursus 1 (Sikringskursus). På Kursus 1 lærer du at sikre en klatrer i topreb, og du får selv lov til at prøve at klatre i topreb. Der er (selvfølgelig) krav til at være til stede for at få udstedt beviset.

Speak your heart out
Her er valgfaget for dig, der synes, at det er grænseoverskridende, at tale engelsk på klassen. Vi kommer til at tale engelsk om stort og småt. Gennemgå talemåder og vendinger, som altsammen kan hjælpe dig til dem mundtlige prøve og måske ruste dig til engelsk næste år i din nye klasse, hvor det end måtte være.

Astronomi
Hvad er solsystemet og hvordan er det blevet til?
Mælkevejen er en galakse, hvad betyder det?
Hvor stort er universet og hvordan er det blevet til?
Er det rigtigt, at vi er lavet af stjernestøv?
Hvad er tiden?
Hvem er vi og hvorfor er vi her?
Hvis du er interesseret i disse spørgsmål. Så meld dig til dette hold.

Bikini boot camp – GIRLS ONLY
Bikini boot camp er et træningshold kun for pigerne. Vi tager udgangspunkt i cirkeltræning, hvor det både handler om at få pulsen op og træne de muskelgrupper, som er gode for lige præcis os. Vi skal høre god musik og hygge os. Det er ikke noget krav, at man er i form i forvejen, du skal bare have lyst til at give den gas!

Fysisk træning med krigerne (drengene)
Hver torsdag har du mulighed for at finde din indre kriger frem. Det gennemgående tema bliver “Krig” og vi skal både kæmpe mod os selv, mod den nærmeste fjende og mod det modsatte hold. Hvis du vælger “Krig”, kan du være sikker på, at du får en anderledes form for fysisk træning der giver sved på panden, mudder under neglede og hår mellem tænderne. Vi ses på slagmarken.

Super Food
Faget ”Super Food” tager vi udgangspunkt i en ret, der er SUPER sund. Vi taler om ingredienserne (fx hvorfor de er gode, hvad de er gode for mv.), vi forbereder retten og får en lille smagsprøve.

Kor
Kan du li’ musik og sang? Så er det DIG, der skal være med i GE-koret. Der vil blive mulighed for at synge flerstemmigt, i kanon – og hvem ved, måske en enkelt solo? Vi vil eksperimentere med forskellige genrer så som viser, gospel, rock og pop!! Og DIT input er meget velkomment!

Filosofi
Hvad er lykke? Hvad er et godt liv? Hvorfor findes der ondskab? Har mennesket en sjæl? Disse og mange andre spørgsmål har filosoffer i hele verden og til alle tider stillet sig selv. Der findes mange svar og meget forskellige holdninger, men hvad synes du? Vi diskuterer, argumenterer og filosoferer sammen og kommer med vores egne bud. Vi skal også lave praktiske øvelser, som kan hjælpe os til at finde vores egne svar – og måske opdage nye sider af os selv

Mekanisk fysik
Mekanisk fysik er et værkstedsfag, hvor vi skal bygge og afprøve fysiske modeller og opstillinger. Vi skal i praksis konstruerer demomodeller og fremvise dem for resten af skolen. Vi har også mulighed for at arbejde med elektronik, simple robotter og programmering af disse. Dette tilbud henvender sig til elever der er mere praktisk orienteret, og I vil få stor indflydelse på indholdet.

Nak og snak
I Nak og Snak er den personlige historie i fokus. Nak og Snak er ved hjælp af øvelser og stikord at få forskellighed og erfaring i spil – som kommer fra de deltagende selv.